miercuri, 4 august 2010

INGHETATA THAILANDEZA DE LYCHEE SI LAPTE DE COCOS

Desi imi propusesem s-o las putin mai moale cu inghetatele si sorbeturile, daca nu in the real life macar aici, pe blog, iata ca n-am avut de ales si a trebuit sa ma recunosc invins again de adictia prea mare fata de masina de inghetata si de minunatiile care ies din ea, astfel incat si azi, in loc de o reteta provensala de dorada en papillote pe care ma straduiesc de nu stiu cand sa v-o povestesc, o sa aveti parte tot de o inghetata, so shoot me (or not :))

Tehnic vorbind, fiind bazata exclusiv pe fructe, inghetata de fata este mai degraba un sorbet, neavand lapte si oua, dar practic, tinand cont ca laptele de cocos suplineste bine laptele integral la capitolul grasimi, o putem considera a fi inghetata, mai ales ca produsul final este cat se poate de cremos (si delicios, dar asta se intelegea deja direct din titlu :))

Trebuie sa va marturisesc plin de mandrie proletara ca reteta de fata nu e luata din nicio carte ci este rodul imaginatiei mele la ceas de seara, cand cautand pe rafturile din pivnita ciocolata menajera in vederea efectuarii unui alt sorbet, de ciocolata, rom si cocos (dar despre asta alta data, ca de abia in seara asta o sa-l congelez) am dat peste o conserva cu lychee in sirop si peste inca una de lapte de cocos, asa ca am schimbat planul din mers si inca ma felicit pentru asta.

Daca ati mancat vreodata lychee (proaspete sau in sirop), atunci cu siguranta v-a ramas in minte gustul lor dulce acrisor, foarte fresh si racoritor, care mie imi aduce aminte instant de Thailanda, unde primeam in fiecare dimineata cate un castron de lychee fresh pe care le savuram pe malul marii, la umbra palmierilor, dar sa nu divagam :)).

Combinati acum acest gust minunat cu cel de lapte de cocos indulcit cu zahar pudra (sa se dizolve mai usor la rece), adaugati si niste suc de lime pentru un extra kick si o sa vedeti de ce aceasta inghetata a urcat brusc in pe locul doi in topul preferintelor mele, dupa inghetata de lavanda si miere, care deocamdata conduce detasat.

Ingrediente (pentru cca 1 litru de inghetata)
- 1 cutie de lychee in sirop (de la orice supermarket, are cca 565g si costa in jur de 10-12 lei)
- 1 cutie de lapte de cocos de 400g (cautati un lapte de cocos cat mai natural, doar cu cocos si apa, deoarece multe, inclusiv cel de la Mega Image, au tot felul de aditivi, amelioratori si alte chestii nasoale in compozitie; gasiti la Ki-Life, la Pukka, la Bio Goods sau la unul din multele magazine online de produse bio, cu pret intre 9 si 16 lei)
- 100g de zahar pudra
- zeama de la un lime (puteti adauga si mai mult daca o vreti mai acrisoara)
[Note to self: data viitoare pun si niste lemon grass, sa vedem ce iese :))]

Pregatire (5 min + 35 min in masina de inghetata)
- amestecati intr-un blender toate ingredientele (lycheele le puneti cu tot cu siropul in care au stat in cutie) pana se transforma in suc [NOTA: daca le puteti tine in frigider cateva ore inainte de a le prepara, cu atat mai bine]
- stercurati mixul printr-o sita deasa, ca sa separati cojitele fine care sunt in interiorul lycheelor si mai ajustati dupa gust cu zahar sau cu suc de lime, amestecand bine cu un tel
- congelati mixul in masina de inghetata pentru cca 35 de min si si veti obtine o inghetata soft absolut senzationala (daca o doriti mai ferma, ca sa puteti face perfect scoops din ea, mai lasati-o la congelator intr-o casoleta inca vreo doua ore)
Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...